Blog

Blijf op de hoogte van de leukste koffieweetjes!

  1. Home
  2. Over Selecta
  3. Blog
6 tips voor de perfecte koffiecorner

6 tips voor de perfecte koffiecorner

Koffie is meer dan de motor op je werkplek. Het is de verbindende factuur tussen jou en je collega’s. Wij vinden daarom dat de zogeheten koffiecorner op kantoor ‘the place to be’ moet zijn tussen het harde werken door. De plek waar je bijpraat met collega’s of kort overlegt. De plek die zorgt voor verbinding, creativiteit, en sfeer op de werkvloer!

Cupping

Proeven als een pro

Net als bij chefkoks is het voor onze koffiebranders enorm belangrijk om smaken te kunnen herkennen en te kunnen combineren. Eén ding staat voorop, smaak is het belangrijkste onderdeel bij de inkoop van kwalitatieve groene bonen en het samenstellen van koffiemelanges.

Arabica versus Robusta

Arabica versus Robusta

De manier waarop we koffie drinken is de laatste jaren erg veranderd. De kwaliteit van koffie gaat omhoog en men is zich steeds meer bewust van wat hij drinkt. Zo heeft ieder kantoor tegenwoordig zijn eigen (zelfbenoemde) koffie-experts. Ben jij diegene, of daag jij diegene uit voor een goed gesprek over koffie? In deze blog helpen we je met uitleg over de verschillen tussen de Arabica en Robusta bonen.

Lungo versus espresso

Lungo versus espresso

Bij het afstellen van espressomachines op locatie krijg ik regelmatig de vraag wat het verschil is tussen koffiebonen voor lungo en espresso. Dit verschil leg ik graag uit.

IJskoffie: Cold Brew

IJskoffie: Cold Brew

Echt genieten van de zomer doe je met een ijskoffie in de hand. Er zijn verschillende type ijskoffie met ieder een eigen zetmethode. Je kunt onderscheid maken tussen soorten ijskoffie. Je hebt heet gezette koffie die vervolgens gekoeld wordt, ofwel iced koffie. En je hebt de andere optie. Koud gezette ijskoffie, ofwel Cold Brew. Over deze laatste methode leggen we je graag alles uit.

Het effect van koffie op je sportprestaties

Het effect van koffie op je sportprestaties

Dat cafeïne uit koffie effect heeft op je lichaam weet vrijwel iedereen. Iedere ochtend weer helpt koffie vele mensen op gang, maar welk effect heeft cafeïne op jouw sportprestaties?

Filterkoffie is nooit weggeweest

Filterkoffie is nooit weggeweest

Stoere espressomachines, baristas die cappuccino’s met de mooiste latte art serveren. Dat is de wereld van koffie zoals we die nu zien en ervaren. Filterkoffie zou je hier niet direct in verwachten. Toch is filterkoffie nooit weggeweest. Sterker nog, filterkoffie is de afgelopen jaren populairder geworden.

De zintuigelijke ervaringen van koffie

De zintuigelijke ervaringen van koffie

Het bereiden en drinken van koffie prikkelt alle zintuigen. Koffie kent vele aroma’s en smaken. Beide spelen een rol bij het aanmaken en oproepen van emoties in de hersenen. Onder andere de soort koffieboon, het roosterniveau en de zetmethode bepalen wat je ziet, hoort, proeft, voelt en ruikt.

pelican-rouge-heritage

Koffiebeleving in de horeca

Een beleving creëren voor gasten wordt steeds belangrijker in de horeca. Hoe creëer je een goede koffiebeleving bij jou in de zaak? Wij geven je 4 punten die jou gaan helpen.

Laurens da Costa

Het is tijd voor koffie!

Het jaar is nog maar een paar maanden oud en twee grote evenementen stonden al op het programma, het Amsterdam Coffee Festival en een internationaal evenement in Berlijn, de AST.

Koffie balen jute zakken

Hoe wordt koffie vervoerd?

Na de jaarlijkse oogst van in totaal 9 miljard kilogram koffiebonen worden de koffiebonen geëxporteerd. Maar hoe wordt koffie van de plantage naar Europa vervoerd?

Koffie inspiratie in 2019

Koffie inspiratie in 2019

Welke ontwikkelingen in de koffiewereld zullen we in 2019 gaan zien? Koffie Inspirator Laurens blikt vooruit naar wat 2019 ons gaat brengen.

Winterrecept

Winterrecept

Tijdens de feestdagen is Eggnog een populaire cocktail. Dit wordt vaak geserveerd aan het einde van het kerstdiner.

Coffea Arabica (koffieplant)

Hoe verzorg je een koffieplant?

Koffieplanten (Coffea Arabica) koop je tegenwoordig eenvoudig in de winkel of online, maar hoe verzorg je nu eigenlijk zo’n koffieplant? Wij leggen het uit!

Wat is Freshbrew koffie?

Wat is Freshbrew koffie?

Freshbrew koffie is gemalen koffie, maar hoe is dit nu anders dan de filterkoffie die we van vroeger kennen? Deze zetmethode kom je voornamelijk tegen op kantoor, omdat je freshbrew koffie niet in iedere machine kan gebruiken.

De kwaliteit van koffie in Nederland

De kwaliteit van koffie in Nederland

De kwaliteit van koffie in de horeca wordt de laatste jaren steeds beter. Steeds meer mensen herkennen een “goede kop koffie”. Er verschijnen meer coffeebars waar vooral specialty coffees worden geschonken. Bonen worden uit een bepaald land of streek gehaald en zelf gebrand. Daarmee spelen de coffeebars in op de wensen van de gasten.

Koffie kopjes

Wat ben jij voor koffiedrinker?

Geniet jij van een zwarte koffie of toch juist koffie met een beetje suiker en/of melk? Iedereen heeft zo zijn perfecte koffie, maar wat zegt dat eigenlijk over jouw persoonlijkheid?

groen plantje duurzaam

Recycle koffiebekers en maak het verschil!

Jaarlijks worden er in Nederland miljarden koffiebekers gebruikt die grotendeels bij het afval belanden. Bij Selecta hebben wij verschillende soorten kartonnen koffiebekers en recycle mogelijkheden. Vandaag nemen wij je mee in het productie- en recyclingproces van onze koffiebekers.

Koffie en thee

Koffie vs Thee - Het verbruik op kantoor

Nederland staat al jaren in de top 5 met de hoogste koffieconsumptie per persoon. Ook drinken we ruim 3 koppen thee per dag. Maar hoeveel koffie of thee drinken we op het werk? Welke warme drank heeft hier onze voorkeur?

Barista Laurens

Sense of Coffee - Dutch Barista Championship

Afgelopen maanden heb ik meegedaan met verschillende wedstrijden om me zo voor te bereiden op de voorrondes van de Dutch Barista Championship 2019.

Wist je dat...?

Wist je dat...?

Wist je dat koffie 400 jaar naar Christus is ontdekt door geitenhoeder Kaldi? En dat er honderden soorten koffiebonen zijn? Meer interessante feitjes over koffie lees je hier!

Instant koffie

Wat is instant koffie?

Er gaat niets boven een kop vers gezette koffie. Dat weet jij, dat weten wij. Maar soms is instant koffie net even makkelijker. In organisaties met veel werknemers en korte pauzes bijvoorbeeld. In deze blog nemen we je mee in de wereld van instant koffie.

PR natural collection

Dag van de Duurzaamheid

De dag van de duurzaamheid is in het leven geroepen om te laten zien hoe groot de duurzaamheidsbeweging in Nederland al is. Ook bij Selecta merken we dat het aantal organisaties dat duurzaamheid, of maatschappelijk verantwoord ondernemen, belangrijk vindt steeds groter wordt.

Koffie is gezond

5 redenen waarom koffie gezond is

Mensen die regelmatig cafeïne drinken, hebben een lager risico op ontstekingsziekten. Koffie is dus goed voor je. Vandaag geven we je nog 5 redenen waarom koffie gezond is.

Koffiebessen

Het verschil tussen Robusta en Arabica.

Koffie? Lekker. Over de oorsprong denk je verder niet na. Terwijl de ene kop toch echt lekkerder is dan de andere. En dat komt door de koffiebonen die je kiest. Arabica en Robusta zijn de twee bekendste soorten. Selecta zet de verschillen op een rij.

Misset banner

Sense of Coffee - Tips van een Misset Horeca jurylid

De beoordelingsrondes van de Misset Horeca Koffie top 100 zijn in volle gang. Waar wordt door de jury op gelet bij de beoordeling en hoe scoor je punten om in de top 100 te komen.

Cold Brew koffie

Sense of Coffee - Cold brew koffie

Cold brew koffie wordt gezet met koud water in plaats van warm water. Daarnaast duurt het bereiden van een cold brew minimaal 8 uur (maximaal 18 uur). Het mooie van een cold brew koffie is dat je meer karakter uit de koffieboon haalt. Een cold brew koffie is heerlijk verfrissend en een goed alternatief voor frisdrank. Ook is een cold brew heel goed te combineren met alcohol!

De kracht van goede koffie op je werk

De kracht van goede koffie op je werk

Hoe begin jij je werkdag? Grote kans dat je start met het doornemen van de laatste zakelijke en persoonlijke nieuwtjes in de koffiecorner. Na een goede kop koffie ben je weer up-to-date, wakker en de sfeer is gezet. Je bent klaar om aan de slag te gaan.

Faitrade week

Een betere wereld met Fairtrade

Loop een willekeurige supermarkt in Nederland binnen en je wordt overspoeld door een overweldigend productaanbod. Waar kies jij dan voor? Smaak, prijs, kwaliteit? Of ga je voor een betere wereld en neem je een product met het Fairtrade keurmerk mee naar huis?

Ga je mee met de revolutie in soep?

Ga je mee met de revolutie in soep?

Maak kennis met de revolutie in soep; de Soup-Server. Dit is ‘s werelds eerste soep-dispenser die op ieder gewenst moment van de dag een overheerlijke en puur natuurlijke soep kan serveren. Geen poeder aangelegd met water, maar échte soep. Zoals het hoort.

Wat is het effect van koffie op sportprestaties

Wat is het effect van koffie op sportprestaties

Vandaag begint de 23ste editie van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Om optimaal te kunnen presteren heb je natuurlijk energie nodig. Wij hebben daarom voor je uitgezocht wat het effect van koffie is op sportprestaties.

3 tips voor een boost op Blue Monday

3 tips voor een boost op Blue Monday

Blue Monday is vooral bekend bij West-Europeanen en Noord-Amerikanen. Hindoes in India beleven deze tijd op een hele andere manier; de zon komt iedere dag weer vroeger op. Wij helpen je graag om deze dag ook van de zonnige kant te bekijken! Daarom geven we je 3 tips voor een boost op Blue Monday.

2017 het jaar van

2017 het jaar van koffiebeleving

Inmiddels kent iedereen het verschil tussen een verse bonenkoffie en een filter koffie, tussen een latte en een cappuccino. De kwaliteit van koffie op het werk is belangrijker dan ooit.

Goede koffie

Goede Koffie Leidt tot Betere Werkprestaties

Bijna de helft (49%) van de Nederlandse werknemers zegt met een goede kop koffie productiever te zijn in zijn werk.Met gemiddeld vier koppen koffie per dag drinkt werkend Nederland dagelijks 23,2 miljoen koppen koffie. Men beoordeelt deze koffie gemiddeld met het rapportcijfer 7.