Duurzaamheid

MVO staat bij Selecta voor innovatie en duurzame relaties, waarbij we investeren in vooruitgang voor alle betrokkenen.

 

Download ons MVO-rapport
 1. Home
 2. Over Selecta
 3. Duurzaamheid

Koffie en duurzaamheid

Koffie is na olie het meest verhandelde product op de wereldmarkt. Ieder jaar wordt wereldwijd 7 miljoen ton koffie geproduceerd en is het inkomen van 100 miljoen mensen afhankelijk van koffie. Duurzaam en sociaal ondernemen vinden wij bij Selecta daarom extra belangrijk. Wij passen de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) toe in ieder aspect van onze dienstverlening.

Ons duurzaamheidsbeleid

 • Respect voor ons milieu
  Respect voor ons milieu Wij streven ernaar de impact van onze activiteiten op het milieu te minimaliseren door onze CO2-voetafdruk te verkleinen en door bij te dragen aan een circulaire economie. We richten ons op het duurzame gebruik van ons wagenpark, het aanbieden van energie-efficiënte automaten en het beperken van onze afvalstromen, waaronder plastic, wegwerpartikelen en koffiedik.
 • Onze verantwoorde producten
  Onze verantwoorde producten We streven ernaar onze grondstoffen en producten op een duurzame manier in te kopen en het stimuleren van gezondere keuzes door middel van onze innovatieve concepten. We bieden een groot assortiment aan duurzame producten en uiteenlopende gezonde snacks en dranken.
 • Ondersteuning van onze community
  Ondersteuning van onze community We willen een positieve bijdrage leveren aan de landen en gemeenschappen waarin we actief zijn. We investeren in initiatieven in de landen van herkomst en we participeren binnen lokale Europese gemeenschappen.
 • Een prettige werkomgeving
  Een prettige werkomgeving We bieden onze medewerkers een veilige en prettige werkomgeving. We geloven in onze mensen en hun groeipotentie en we bieden trainingen en ontwikkelingsmogelijkheden.
00:00 / 00:00

Wat betekent MVO voor ons?

Selecta is totaalleverancier voor de warme dranken voorziening. Voor ons heeft MVO daarom betrekking op de ingrediënten, automaten en service. Hierbij geven wij aandacht aan zowel people, planet en profit. Belangrijke pijlers binnen Selecta’s MVO beleid zijn:

 • (H)eerlijke ingrediënten: vanuit onze eigen branderij in Dordrecht leveren wij heerlijke en duurzaam gecertificeerde koffie, thee, suiker en topping. Denk aan Fairtrade en/of Biologisch gecertificeerde melanges. Daarnaast leveren wij volledig recyclebare disposables, zoals biologisch afbreekbare koffiebekers en FSC gecertificeerde houten roerstaafjes. Zo zorgen wij voor een volledig duurzaam productassortiment.
 • Energiezuinige automaten: onze automaten zijn standaard uitgerust met een eco-modus en hebben energielabel A of hoger. Daarnaast zijn de automaten gemaakt van duurzame materialen en hierdoor langdurig inzetbaar. Wij bieden refurbished automaten aan en zorgen voor hoogwaardige recycling na gebruik.
 • Efficiënte service: Selecta werkt met een landelijk servicenetwerk met monteurs uit de regio. Standaard voeren wij preventief onderhoud uit. Op deze manier voorkomen wij storingen én onnodige servicekilometers.
 • Circulair ondernemen: om bij te dragen aan de circulaire economie bieden wij onze klanten een oplossing voor iedere reststroom. Of het nu gaat om koffiedik of gebruikte bekers, samen met onze ketenpartners zorgen we dat de reststroom een 2e leven krijgt.
 • Ondersteuning van de gemeenschap: we ondersteunen gemeenschapsinitiatieven zowel lokaal als wereldwijd. Naast projecten in de landen van herkomst, o.a. in Kameroen en Rwanda, zijn we partner van Villa Pardoes en Stichting Jarige Job in Nederland.  

ISO14001 & CO2-prestatieladder

Selecta laat haar MVO beleid en duurzame activiteiten onafhankelijk toetsen door externen. Zo beschikken we over het ISO14001 certificaat voor milieumanagement en hebben we in 2020 niveau 3 van de CO2-prestatieladder bereikt. De CO2-prestatieladder is een CO2-managementsysteem. Het stimuleert bedrijven om op structurele wijze CO2 te reduceren en behelst 5 niveaus. Daarnaast publiceert Selecta jaarlijks een uitgebreid duurzaamheidsverslag waarin de vier strategische pijlers van Selecta worden uitgediept.

Wij zijn ambitieus en we werken graag samen met klanten en andere belanghebbenden aan een duurzame toekomst.

CO2 doelstelling

Selecta en Pelican Rouge Coffee Roasters gaan samen hun C02 footprint sterk verlagen. Door deze nauwe en unieke samenwerking kan er een enorme C02 reductie worden gerealiseerd. Selecta Nederland en Pelican Rouge Cofee Roasters zijn onderdeel van Selecta Groep. In Europa zijn wij marktleider op het gebied van koffieconcepten, fris-, snack-, en fresh food oplossingen. We zijn actief in zestien Europese landen en bezorgen elke dag zo’n 12 miljoen mensen hun genietmomentje.
Pelican Rouge Coffee Roasters levert koffie en mengt instant producten voor alle Selecta entiteiten in Europa en in ruim 60 andere landen in de wereld. Door de integrale benadering van CO2 reductie dragen wij bij aan de mondiale klimaatdoelstellingen en kunnen we een enorme impact maken. Samen hebben we de ambitie opgesteld om onze  footprint in 2030 met 55% te verlagen. In 2019 was onze footprint 7.136 ton CO2.

Om deze doelstelling te realiseren, nemen wij de volgende maatregelen:
Scope 1

 • Wij besparen brandstof voor onze operators en monteurs door het gebruik van een slimme routeplanning-software gebaseerd op telemetrie. Hierdoor voorkomen we onnodige kilometers.
 • Wij informeren onze medewerkers actief over het brandstofverbruik, tips voor brandstofbesparing en ‘Het Nieuwe Rijden’.
 • Elektrisch vervoer wordt de norm.

Scope 2

 • Op de branderij plaatsen wij 3.850 zonnepanelen waardoor we direct 667 ton CO2 besparen.
 • Lampen worden indien de levensduur is afgelopen vervangen door LED lampen. Ook bij interne verbouwingen kiezen we voor een versnelde implementatie van LED lampen.
 • Wij kiezen bij voorkeur voor lokaal opgewekte groene stroom.

CO2 footprint
Onze CO2 footprint wordt vooral bepaald door de uitstoot van ons zakelijke wagenpark en het branden en produceren van koffie. 

En zo doen we dat in de praktijk:
CIRCUP
Selecta is actief betrokken bij het initiatief CIRCUP van het Kennis Instituut Duurzame Verpakkingen Nederland (KIDV). CIRCUP staat voor Circulaire Inzameling en Recycling van papieren Cups en overige Papierlaminaatverpakkingen. Dit is een initiatief dat zicht richt op de  hergebruik mogelijkheden van de papieren ‘wegwerp’ drinkbeker. Dit zijn verpakkingen gebaseerd op papiervezels met een functionele PE coating.
Jaarlijks komt er zo’n 20.000 ton per jaar van deze bekers op de Nederlandse markt. De meeste bekers worden niet apart verzameld en ongeveer 90% wordt uiteindelijk via het restafval verbrand en niet gerecycled. Deze bekers zijn uitstekend te verwerken in andere producten als ze apart worden ingezameld en hier ligt onze uitdaging.
Samen met verschillende bedrijven waaronder Starbucks, Hema, Albert Heijn-to-Go, NS Stations en McDonald’s werkt Selecta samen met het KIDV aan dit project met als doel de het hergebruiken van gebruikte papieren wegwerp drinkbekers te onderzoeken en te bevorderen.

MVO Nederland
Selecta en Pelican Rouge Coffee Roasters zijn sinds 2019 lid van het platform MVO Nederland. Selecta en Pelican Rouge Coffee Roasters willen graag een actieve rol vervullen binnen de vorming van een duurzame economie, de doelstelling van dit platform op de brede MVO agenda. Wat meer specifiek, binnen het netwerk Agrifood van MVO Nederland ontmoeten wij partners die ook actief zijn binnen de voedselketens en delen we ambitie om deze te verduurzamen.
Wij geloven in de kracht van dit netwerk en de partners, we delen onze kennis en werken graag met gelijkgestemde ondernemers aan innovaties.

Certificeringen

Om te zorgen dat de koffieboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten en de impact op de natuur en het milieu wordt geminimaliseerd, zijn er keurmerken opgericht. Deze keurmerken zijn wereldwijd erkend. De belangrijkste keurmerken zijn; Fairtrade Max Havelaar, EKO, UTZ en RFA (Rainforest Alliance). De gecertificeerde producten van Selecta dragen één of meerdere van onderstaande keurmerken:

 • Fairtrade

Het Fairtrade keurmerk geeft de boeren een gegarandeerde minimumprijs voor hun producten en een ontwikkelpremie. Boeren moeten zich hiervoor verenigen in coöperaties en werknemers in werknemerscomités. De boerenorganisaties kunnen een vooruitbetaling krijgen, om direct na de oogst de medewerkers te kunnen betalen. Fairtrade zet zich in voor langdurige handelsrelaties en stelt ook milieueisen. Zo moeten boeren voldoen aan de nationale en internationale milieuregelgeving.

 • BIO

Het Europese keurmerk voor biologisch geeft de garantie dat een product biologisch geteeld is. Ieder EU-land heeft een organisatie die controleert of producten biologisch worden geproduceerd. In Nederland is dit Skal. Producten met het BIO-keurmerk zijn geteeld zonder kunstmatige bestrijdingsmiddelen, genetische modificatie en kunstmest.

 • UTZ Certified

UTZ is een keurmerk op koffie, thee en cacao. UTZ gecertificeerde producten dragen bij aan betere socio-economische omstandigheden voor boeren, door ze te leren over en investeren in betere landbouwmethodes. UTZ stelt ook milieueisen, zoals het voorkomen van ontbossing en een effectief afvalbeleid.

 • Rainforest Alliance (RFA)

Het Rainforest Alliance keurmerk staat voor het natuurbehoud en betere sociale omstandigheden in landbouw, bosbouw en toerisme. Een product wordt alleen RFA gecertificeerd wanneer minimaal 90% van de ingrediënten gecertificeerd zijn.